.

.

Základní rozdělení nábytkářských usní

Kůže můžeme dělit podle různých hledisek, např. podle druhu zvířete, podle způsobu činění, podle povrchové úpravy, podle určení, podle způsobu provedení, podle jakosti nebo podle části z celkové kůže. V nábytkářském a automobilním průmyslu je ale nejčastěji dělíme podle dokončení povrchové úpravy na:

 

Anilínové

U anilinové usně je zachován její přírodní charakter v největší možné míře. Líc usně není téměř korigován, její vzhled není jednotný, mohou být viditelné vrásky, jizvy, stopy po bodnutí hmyzem, apod. Přirozenost a osobitá znamení vypráví životní příběh zvířete a dokazují, že jde o kůži pravou, která je originálním dílem. Póry jsou otevřené, useň dýchá, proto má stále teplotu okolí a nabízí nesrovnatelně příjemné pohodlí při sezení. Je ale více náchylná ke znečištění. Anilinové usně jsou velmi atraktivní díky hebkosti, jemnosti a až sametovému povrchu, které zvyšují komfort při užívání sedacího nábytku. Nábytek z anilinové usně rychleji reaguje na vlivy světelného záření a získává časem a užíváním patinu, která podtrhne její přirozenou krásu.

 

Semianilínové

Nepojmenované31.png 

Semianilinové usně jsou probarvované, podobně jako usně anilinové, ponořením do lázně s anilinovým barvivem. Jejich povrch je ošetřen slabou vrstvou pigmentu, která ho sjednocuje a nenarušuje jejich přírodní vzhled. Useň ale není zcela jednotná po celé své ploše, zachovává si částečně svůj přírodní charakter a na povrchu mohou být viditelné jisté nerovnosti. Póry nejsou zcela uzavřeny, tudíž kůže dýchá, je příjemná na dotyk a zvyšuje příjemný pocit a komfort při sezení. Tyto usně nabízejí kombinaci měkkosti a příjemného omaku jako u anilinových usní s výhodami vyšší ochrany líce díky nanášené povrchové úpravě.

 

Pigmentované

 

Pigmentové usně jsou dokončované aplikací pigmentové barvy na zpravidla broušený líc usně v určité tloušťce, která má krycí účinek a prakticky unifikuje charakter povrchu usní. Povrch takové usně vykazuje méně přírodních znaků a to včetně drobných defektů kůže. Pigmentová barva a dokončovací úprava nanášená na povrch usně ovlivňují měkkost a omak, větší nánosy nepříznivě působí na tyto vlastnosti. Naopak ale tato úprava povrchu zvyšuje odolnost usně proti ušpinění. Pigmentové usně jsou nejpoužívanější a pro většinu zákazníků i nejpraktičtější, jelikož jejich údržba je ze všech základních typů nejsnadnější. Rovněž vykazují nejvyšší odolnost proti změnám barevného odstínu vlivem světelného záření nebo proti stírání povrchové úpravy. Naproti tomu schopnost propouštět vlhkost je u tohoto typu usní velmi omezená. To nabízí velice široké použití prakticky pro všechny druhy nábytku, ale naopak poskytují podstatně nižší komfort než usně anilinové, nubukové nebo semianilinové.

 

Nubuk

Nubuk patří do kategorie anilinových usní. Rozdíl je v povrchové úpravě, kdy se líc u nubuku dokončuje broušením, čímž se docílí sametově hebkého povrchu, který při dotyku vytváří jemné mapy. Toto broušení navíc zlepšuje odolnost usně na mechanické poškození a schopnost pohlcování či propouštění vlhkosti. Nevýhodou je naopak vyšší náročnost na pravidelnou údržbu. Tyto usně jsou citlivější na změny barevného odstínu vlivem světelného záření. Jejich povrch rovněž časem dostává na exponovaných místech přirozenou patinu, která přechází až do sametového lesku.

 

Pull Up

 

Pull-Up je lehce broušená nebo hladká useň anilinového typu. Na rozdíl od běžných anilinových usní, které jsou pouze obarvené ponořením do lázně s anilínovým barvivem, je na povrchu usně dále aplikována ochranná tuková, olejová nebo vosková vrstva. Tímto je dosaženo tzv. Pull-Up efektu, který se projevuje zesvětlením povrchu při natažení. Pull-Up useň je velmi přirozená a měkká na dotek. Má uchované všechny charakteristické znaky jako např. různorodost kresby a barevnosti líce. Používáním se ale velmi rychle vytváří na exponovaných místech patina a stopy opotřebení jako jsou např. zalomení, oxidace barvy, skvrny po tekutinách, protažení nebo oděr. Velmi častým jevem u těchto pórovitých usní je také zabarvení povrchu cizím předmětem.

 

Bycast

By-Cast je povrstvená spodková useň, která není dostatečně kvalitní pro zpracování na štípenku nebo velur. Tato useň je potažená plastovou folií o síle 0,15 mm až do jedné třetiny tloušťky usně, která výrazně zlepšuje i její mechanické vlastnosti. Většinou je folie také potištěna uměle konzistentní texturou a v některých případech dokonce i naznačenou perforací připomínající otvory po chlupech. Výsledný produkt se, jako každý plast, velmi snadno udržuje. Nelze ji však považovat za rovnocennou kůži, protože nemá pevnost, měkkost, prodyšnost a trvanlivost přírodního produktu.