.

.

Čím se automobilová kůže liší od ostatních kůží?

Porsche-Leather-1.png

.

Většina spotřebitelů si neuvědomuje, že existuje nějaký rozdíl mezi kůží na boty, kůží na pohovce nebo autosedačce. Kůže je kůže, ale bližším zkoumání odhalíme, že existují velké rozdíly mezi kůžemi používanými v módě a těmi, které se používají ve vašem automobilu. Automobilové kůže jsou zcela odlišným produktem, navrženým tak, aby splňoval nejpřísnější požadavky na vlastnosti, estetiku, ekologii a především požadavky zákazníků.

.

Kvalita a vlastnosti

Kůže je přírodní produkt, což znamená, že existuje určitá úroveň rozmanitosti. Obvykle je to kožní vlákno, které nám říká něco o kvalitě. Jako u každého produktu, musíte najít správnou rovnováhu mezi kvalitou, výtěžností a užitnými vlastnostmi. Například kůže na čalounění, musí být měkčí a poddajnější než kůže na obuv. Aby byla vlákna kůže měkčí, používají se zvláčňující  emulze. Autosedačky se zaměřují na vzhled, ale jsou to předměty, které potřebují větší pevnost a mohou mít menší měkkost.

Proč jsou kůže vyráběny s různými vlastnostmi a nejsou pouze upravovány tak, aby měly to nejlepší na všech frontách? Různé způsoby výroby kůže vedou k vlastnostem přizpůsobenému danému účelu. Na rozdíl od kůže na bundu nebo boty by byla automobilová kůže příliš pevná. Porovnejte to s látkami: materiál, který by byl krásný na svatební šaty, je hrozná volba pro turistické oblečení. Dalším příkladem jsou džínové košile, což je mnohem měkčí, tenčí džínovina, než se používá na džíny.

.

Tloušťka

Jeden z rozdílů je v tloušťce kůže. Snížení hmotnosti v interiérech automobilů je ústředním bodem a trvá již několik let, protože nižší hmotnost znamená snížení spotřeby paliva. Tloušťka kůže však určuje, jak je pevná a odolná vůči poškození. Automobilní kůže jsou běžně silné méně než 1,4 mm, s tloušťkou povrchové úpravy tenčí než 50 µm. K dosažení této tloušťky se kůže štípe. Tloušťka je vždy uváděna jako rozsah, protože se může lišit až o 0,1 mm.

.

Vlastnosti

Dalším velkým rozdílem mezi automobilovou kůží a jinými typy kůže jsou technické parametry. Spotřebitelé očekávají od automobilové kůže vyšší odolnost ve srovnání s jinými typy kůže. Koneckonců, interiéry automobilů jsou vystaveny intenzivnímu používání, vysokým teplotám, slunečnímu záření (UV), skvrnám a znečištění. Mnohé z těchto problémů již řeší přirozené vlastnosti kůže. Výrobní postupy se neustále zlepšují a chemické ošetření zlepšují přirozené vlastnosti materiálů.

.

Světlostálost, otěruvzdornost, (chemická) odolnost a flexibilita pomáhají autosedačkám odolávat každodennímu opotřebení, roztržení, oděru, skvrnám a znečištění. Teploty ve vozidlech mohou dosahovat až kolem 100 °C, takže je životně důležité zabránit smršťování nebo praskání kůže. To je jeden z důvodů, proč je vysoce kvalitní kůže preferovanou volbou pro interiéry automobilů. Je zřejmé, že tyto vlastnosti nejsou jedinečné pro automobilní kůži, ale kombinace vysoké odolnosti s příjemnými vlastnostmi na dotek a omak je oblast, kde tato kůže vyniká.

.

Vzhled a omak

Kůže získává během dokončovací fáze mnoho dalších vlastností. Automobilové interiéry vyžadují dokonalost, takže každá kůže je zpracována tak, aby byl u každého kusu stejný povrch. Kůže musí být také flexibilní. Speciální barvení pomocí pigmentů dodává jedinečnou přitažlivost, často s efektem matného vzhledu. To slouží jak estetickým, tak bezpečnostním účelům, protože sluneční světlo by se nemělo od povrchů odrážet.

.

Speciální technologie povrchové úpravy to pomáhají realizovat, ale také dodávají materiálu jedinečný pocit. Dezénování kůže umožňuje koželuhům přidávat specifické textury, které dodávají interiéru na kráse. Interiéry aut potřebují jednotnost, textura a dokonce i pocit materiálu, vše musí být totožné.

.

Automobilová kůže je vyrobena tak, aby vydržela

Pravděpodobně není překvapením, že automobilová kůže je vyrobena tak, aby vydržela mnoho let. Je potřeba jen málo zvláštní péče, protože kůže je vyrobena tak, aby vydržela nejčastější formy poškození. Jakýkoli materiál, kterého se často dotýkáme a kde trávíme hodiny, by měl být bezpečný. Většina produktů pro ošetření kůže a následnou péči je na vodní nebo přírodní bázi. Vzhledem k tomu je jasné, že automobilová kůže není jen kůže.